Compostering

DUURZAAM EN INVENTIEF

Op onze bedrijfslocatie in Zeeland (Noord-Brabant) beschikken wij over een moderne fabriek waar wij diverse meststoffen composteren tot hoogwaardige organische bodemverbeteraars. In deze fabriek maken wij klant specifieke compost (uit dierlijke mest), met een droge stofgehalte van 35 tot maximaal 70% én met diverse uitgebalanceerde NPK-samenstellingen.

albers transport

Erkenningen

 

Ons composteringsbedrijf voldoet aan de vereisten van de basisverordening nr. 1069/2009 (EG) en de uitvoeringsverordening nr. 142/2011 (EU). Namens de minister van Economische Zaken heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ons het nummer 215036 toegekend, zodat voor u geborgd is dat onze compost voldoet aan alle regels en geëxporteerd kan worden.

Onze compost voor export naar Frankrijk voldoet aan de Franse norm
NFU 44-051. 

Grondstoffen

 

Grondstoffen die wij op onze locatie aanvoeren zijn de dikke fracties van varkens- en rundveemest, pluimvee-, geiten- en nertsenmest en champost. Het grootste deel bestaat uit de dikke fractie van varkens- en rundveemest, die vrij komt na scheiding van drijfmest. Het gaat om ingedikte mest die veelal in eigen beheer met onze HAUS-centrifuges wordt gescheiden.

albers transport

Proces

 

In de droogtunnels van onze fabriek wordt lucht in het mestmengsel geïnjecteerd en zorgen micro-organismen voor warmteontwikkeling (broei). Door omstandigheden kunstmatig te optimaliseren (temperatuur, zuurstof- en vochtgehalte), wordt het proces versneld. De temperatuur klimt op naar 70 graden Celsius. Door de temperatuur minimaal één uur gecontroleerd op 70 graden te houden worden onkruidzaden, insecten, bacteriën, schimmels, ziektekiemen en andere schadelijke stoffen in het organisch materiaal gedood. Monsters van de eindproducten worden onderzocht in een erkend laboratorium zodat kwaliteit gegarandeerd kan worden.

Afzet

 

Afhankelijk van de verblijfsduur in de tunnels ontstaat er een compost met 35 tot 70% droge stof en variaties in gehalten NPK. De organische meststoffen gaan naar afnemers in de akkerbouw, tuinbouw en wijnbouw in binnen- en buitenland. Op onze bedrijfslocatie in Zeeland beschikken wij over ruime opslagcapaciteit, zodat wij compost uit voorraad kunnen leveren. Voordat onze vrachtwagens worden geladen met compost, worden deze eerst zorgvuldig gedesinfecteerd in de ontsmettingsstraat op onze fabriek.

Wilt u meer informatie over compostering? Neem dan vrijblijvend contact op met Martijn Albers. Telefoon: (0485) 478609 of via e-mail organics@albersbv.nl. Contact